Dýně je slunce podzimu :-)

dýněDýně je surovina, na kterou se vždycky těším. Skvěle se s ní experimentuje.

A svojí barvou mi rozzáří celý den. O víkendu jsem měla náladu na experimenty a skvělé jídlo, tak jsem se pustila do dýně. 🙂

Přiznám se, že jsem původně neměla v úmyslu zpracovávat dýni. Měla jsem chuť na hovězí guláš na italský způsob. To znamená, že jsou tam kromě hovězího samé dobré ingredience – sušená rajčátka, olivy, bylinky. Prostě skvělý guláš plný slunce. 🙂 Většinou k němu dělám špagety, nebo jiné těstoviny. Dnes jsem chtěla udělat něco jinak. Oko padlo na dýni, která si hezky, už nějaký ten týden seděla v bedýnce. 🙂

Dala jsem se do vaření a vznikl první recept. 🙂

Italský guláš s bramborovo dýňovou kaší 

dýňová kaše

Bramborovo dýňová kaše

Půlka dýně Hokaidó střední velikosti
5 brambor
Poměr brambor a dýně je tak půl na půl.
Sůl, bylinky, olivový olej

Oloupané brambory a dýni nakrájím na kousky, zaliji vodou, osolím, přidám bylinky a vařím do změknutí brambor. Uvařené sliji a rozmixuji s trochou teplého mléka. Kaše chytne mírně oranžovou barvu.

Italský guláš

Půl kila hovězí kližky
1 cibule
Rajčatový protlak
2 dl červeného vína
Olivový olej
Sušená rajčata
Olivy
Bylinky, ideálně tymián, oregano
Sůl
Kousek hořké čokolády, podle chuti. Dala jsem jí tam půlku a guláš byl skvělý 🙂 Čokoláda tam být nemusí, ale čokoholikům uděláte radost. A já jsem radost měla 🙂

Maso nakrájím na kostičky, osolím a krátce orestuji na olivovém oleji. Přidám rajčatový protlak a zaliji důležitou ingrediencí, červeným vínem. Skleničku si vždycky naliji i pro sebe, pro pohodu u vaření. 🙂 Ještě přidám bylinky a maso nechám dvě hodiny pomalu dusit.
Gulášek má tu výhodu, že se maso dvě hodiny pomalu dusí a já u toho nemusím být. Jen občas nakouknu pod pokličku, přivoním, případně podliji trochou horké vody.
Tak půl hodinky před koncem dušení přidám na kousky nakrájená sušená rajčata. Já je raději nastříhám, jde to lépe.:-) a ještě přidám olivy a někdy i kousek hořké čokolády. Po dvou hodinách vypínám sporák a ještě chvíli nechám proležet. Většinou to moc dlouho nevydržíme, protože gulášek voní po celém bytě a nikdo dlouho neodolá. 🙂

V neděli jsem přemýšlela, co uvařím. V lednici půlka dýně, tak jsem se rozhodla pro víkend s dýní. 🙂 Takže vznikla dýňovo hrachová polévka s opečenou slaninou a semínky a pečená dýně.

Dýňovo hrachová polévka a pečená dýně

polévkaPolévka

Polovina sáčku žlutého hrachu
Čtvrtina dýně
Provensálské bylinky
Sůl

Hrách je potřeba namočit předem. Hned k němu přidám bylinky. Vůni bylinek mám ráda a v jídle nesmějí chybět. Hrách uvařím doměkka a chvilku před koncem vaření přidám na kostky nakrájenou dýni Hokaidó. Povařím s hrachem. Rozmixuji a případně dosolím.
Na pánev nakrájím anglickou slaninu, sušená rajčátka a semínka a osmahnu. Touto směsí posypu hotovou polévku.

Pečená dýně

pečená dýněDýni nakrájím na kostky, posypu bylinkami, trochu osolím a přidám olivový olej a promíchám. Dýni upeču. K pečené dýni je skvělý dresing ze zakysané smetany, bylinek a trošky olivového oleje.